vidra

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

vidram

Fotos i breu descripció

collfredb00

El coll de Vidrà és l’aperitiu abans d’encarar-nos amb el famós Collfred, encara que per aquesta banda, no és tan temut i és molt més assequible que no pas per la banda de la Vall d’en Bas.

És una pujada bastant fàcil, sense grans pendents, molt oberta durant tot el seu recorregut i on podrem observar com el paisatge va canviant a mesura que ens aproximem a Vidrà. S’inicia a la població de Sant Quirze de Besora.

Els primers quilòmetres són els més àrids, o millor dit, més rocosos. Gairebé fins a Santa Maria de Besora. A partir d’allí, el paisatge és molt menys rocós i molt més verd.

collfredb01

collfredb02

Tot i que es tracta d’una combinació preciosa de verds intensos i roques totalment desèrtiques. El pendent es manté sempre força constant i amb un gradient còmode.

Eus aquí un tram ben rocós. A l’estiu la calor pot resultar asfixiant en aquesta zona. No hi ha ni una ombra, ni per medecina. A sobre del turó podem distingir el castell de Besora.

collfredb03

collfredb04

Ja tenim a la vista el poble de Sta Maria de Besora. Ens trobem aproximadament a la meitat del coll de Vidrà. Un cop haguem passat el poble, el pendent suavitza força i fins i tot tindrem una petita zona de descans en forma de descens.

S’ha acabat el descens i ens trobem amb unes paelles que tornen a fer que el pendent sigui positiu, encara que no excessiu. Són els revolts de Can Querol.

collfredb05a

collfredb06

Ja ens aproximem al coll de Vidrà. El paisatge ja ha canviat, però si seguim cap a Collfred, encara canviarà més. A davant nostre, la imponent masia de cal Xicoi.

El coll de Vidrà se situa en aquest revolt. Fins aquí no ha estat dur. Si seguim fins a Vidrà, on podem reomplir els bidons, no haurà estat massa res, però si hem de seguir cap a la Vall d’en Bas haurem de superar Collfred, i encara que aquesta és la vessant suau, no és tan fàcil com sembla.

collfredb07

collfredb08

Des del cim del coll de Vidrà obtenim una vista preciosa de les muntanyes dels voltants. Als peus hi reposa Vidrà i just al davant hi tenim les serres de Milany-Sta Magdalena de Cambrils, Freixeneda i Curull. Precisament entre les de Milany-Sta Magdalena i Freixeneda és on reposa Collfred.

 

Detalls

Des de Sant Quirze de Besora
Altitud inicial 568m
Altitud final 1.012m
Desnivell 444m
Pm 3,70%
PMàx 9%
Km 11,84km
Coef. Duresa 42,76
Coef. Fatiga 231,66
Categoria 3a Cat.
Zona Osona
País o Regió Barcelona