tosesneva

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

tosesnevam

Fotos i breu descripció

toses

Variant molt interessant per pujar a la Collada de Toses i si es vol continuar amb la Creueta. No és la pujada típica per la carretera principal, sinó que utilitzem carreteres secundàries, algunes de les quals poc conegudes i transitades, com és la de Pradelles, que uneix Nevà amb Fornells de la Muntanya. Possiblement també es tracti de la manera més exigent per arribar a la Collada de Toses des d’aquesta banda. Ara que, també li podríem afegir Campelles i llavors seguir enllaçant amb Pradelles, Toses i la Creueta!

Així doncs, en aquest cas, iniciem la pujada a Ribes de Freser i comencem a rodar per la carretera general fins a Planoles. Fins allí serà bastant fàcil, ja que el pendent és suau i l’asfalt està en perfectes condicions. A la foto podem observar el nostre pas per Roques Blanques.

Seguim pujant per la carretera de la Collada. Anem superant els seus revolts, un rere l’altre. En principi sense massa esforç, cosa que pot fer animar-nos i incrementar el ritme. Però millor reservar-se, ja que a partir de Planoles el terreny canvia radicalment.

toses0

toses1

Ja som a Planoles i ja veiem el cartell que ens indica la desviació per anar al Collet e les Barraques, que es troba just sota el Puigmal. Aquest cop, però, el deixarem de banda i agafarem el trencant oposat al de Barraques, el de l’esquerra, direcció Nevà. Baixem pels carrers del poble, fem una petita secció planera sobre el riu Rigat, el qual al creuar-lo pel pont, veurem com de sobte el pendent s’inclina de cop. Comença la pujada a Pradelles.

Aquí el pendent ja no és suau com el de la carretera principal. Aquí ja és més exigent i la carretera és molt més estreta. Anem pujant cap a Nevà, encara que no acabarem d’arribar-hi perquè ens desviarem abans.

pradelles

pradelles0

Ja veiem les primeres cases de Nevà al fons. El pendent ha suavitzat una mica, però segueix essent molest. Aviat, tornarà a augmentar una mica més.

En aquest trencant que veiem a la dreta és on ens hem de desviar. Nevà ja és a prop, no manca gaire per arribar-hi, però ens desviem per aquí per seguir pujant cap a Pradelles.

pradelles1

pradelles2

El pendent torna a incrementar-se. L’asfalt és nou i bo (2013). Si mirem enrere, veurem com hem anat agafant alçada ràpidament i el poble de Nevà ja queda al fons.

La carretera és estreta, però està en perfecte estat. Des d’aquí podem observar Planès i Planoles.

pradelles3

pradelles4

Aquest tram possiblement és dels més durs de la pujada a Pradelles. Però anem fent camí i aviat el coronarem, ja que no és massa llarg.

Encara que gairebé durant tota la pujada estarem rodejats d’arbres, no és que facin molta ombra.

pradelles5

pradelles6

I ja ens trobem a l’alt de Pradelles. Ara ve un petit descens i enllaçarem amb la carretera que va de Planès a Toses. Concretament sortirem just abans de Fornells de la Muntanya.

Ja som a la carretera de Planès a Toses. Després del túnel arribarem a Fornells de la Muntanya. Aquí el pendent és suau.

toses2

toses4

Seguim pujant per aquesta bonica carretera estreta i sinuosa. Al fons ja veiem alguna casa de Toses. El pendent va augmentant lleugerament, però no serà fins després de Toses que ho farà de manera clara.

Arribem a Toses. El pendent ja ha augmentat una mica més, però encara augmentarà molt més.

toses5

toses6

Passem un altre túnel petit. Al seu darrere el pendent disminueix, gairebé planeja per tal de creuar el poble de Toses.

Toses. Creuem el poble i tan sols sortir-ne la carretera es tornarà bastant més exigent

toses7

toses8

Ens enfilem per la primera rampa dura d’aquesta nova seqüència. Toses queda enrere ràpidament. El pendent de la carretera gairebé mai baixarà del 10%, i encara falten 4km!! Per sort, poc després de deixar Toses tindrem un petit respir, però després, la pujada no afluixarà més fins a coronar.

El cartell no enganya, falten 3km amb un pendent mig del 10%!!

toses9

toses91

Sort que el paisatge és bonic, ara que, després de tot l’esforç que ja hem fet per arribar aquí, ja tindrem prou feines a pedalar.

Sembla mentida, però el pendent no afluixa ni un centímetre. És constant, constant.

toses92

toses93

Ja veiem el cim, allà dalt, on hi ha el cartell, es corona la Collada de Toses. Tot i que sembla que no arriba mai. Per tal de seguir pujant i coronar la Creueta haurem de girar a l’esquerra, direcció la Molina. A la dreta aniríem a les Colladetes, més coneguda com a Collada de Toses, encara que la veritable Collada de Toses segons els mapes topogràfics és aquesta. I des d’allí podem baixar o bé cap a Puigcerdà o bé cap a Ribes de Freser per la carretera tradicional.

 

Detalls

Des de Ribes de Freser
Altitud inicial 908m
Altitud final 1.778m
Desnivell 870m
Pm 3,83%
PMàx 14%
Km 22,69km
Coef. Duresa 108,68
Coef. Fatiga 802,46
Categoria 1ra Cat.
Zona Ripollès
País o Regió Girona