sucrebes

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

sucrebesm

Fotos i breu descripció

mdmontA-00

L’alt del collet del sucre és una pujada força llarga amb dues parts ben diferenciades. A més, és el preludi d’una gran ascensió, la Mare de Déu del Mont, on en aquesta ocasió no hi arribarem. Tot i així, no és gens fàcil de pair.

La primera part és la més suau, és el collet de Can Jou, la segona part però, és totalment diferent, carretera estreta, en algun punt en mal estat i amb unes rampes molt doloroses que no ens deixaran respirar fins a coronar aquest alt del collet del Sucre, el qual iniciem ben passat Besalú, direcció Beuda, i un cop coronat podem triar entre, o bé seguir escalant i patint fins fer el cim de la M.D. del Mont, o bé baixar cap a Cabanelles i Can Vilar.

A la foto podem observar una de les primeres rampes suaus que ens trobarem després de deixar enrere Besalú.

Aquesta primera part és la més suau i tranquil·la, carretera ample i asfalt boníssim. Anem rodant i mica en mica ens anem acostant a Beuda.

canjou

canjou0

Ja tenim Beuda a tocar. El pendent ha augmentat una mica i a l’entrada del poble és on s’empina més. Però res comparable amb el que vindrà després. Deixem de banda la carretera que va directe al collet de Can Jou i que passa per sota Beuda i seguim recte fins arribar al poble. Així, l’ascens esdevé una miqueta més dur i bonic.

Creuem Beuda i la carretera es torna petita de cop, superem una rampa dura i ja estem coronant el collet de Can Jou, on a la dreta hi trobarem la pedrera de Selvanera. A la nostra esquerra, la Mare de Déu del Mont ens observa imparcialment.

canjou2

mdmontA-04

Després de coronar, iniciem un petit descens, direcció Maià de Montcal, però sense arribar-hi. Durant el curt descens ja veurem un cartell que ens indica un trencant a l’esquerra, el qual agafarem. És la carretera del collet del Sucre i connecta amb la pujada tradicional a Mare de Déu del Mont, que prové de Can Vilar. Comencem la segona part.

Tornem a girar un cop més cap a l’esquerra i començarem a encarar-nos amb rampes cada vegada més dures. La carretera ara si que és estreta. Passem just pel davant d’una casa preciosa i immensa, el Noguer de Segueró i seguim pujant. A partir d’aquesta casa, ve un tram dur, una baixadeta i llavors entrem a la part més exigent de tota l’ascensió. Comença la veritable ascensió a l’alt del collet del Sucre! I dolç, no ho és pas!!!!

L’asfalt empitjora per moments, una llàstima. Circulem entre arbres i anem vencent els diferents revolts que ens anem trobant.

mdmontA-05

mdmontA-06

La carretera és realment estreta, rodejada de pins i el pendent és irregular. Tan aviat ens tortura com suavitza i ens deixa respirar. Però són descansos breus, ja que de seguida torna a incrementar-se per sobre dels dos dígits.

Cap a la part final de l’alt del collet del Sucre és on l’asfalt està en més mal estat (2013). Tot i així és ciclable. Les rampes són duríssimes, amb pics del 21% que ens faran retorçar sobre la bicicleta.

mdmontA-07

mdmontA-08

Després de superar les últimes paelles, amb un gran esforç i desgast físic, ens aproximem a l’alt. El collet del Sucre pròpiament dit es troba abans de connectar amb la carretera provinent de Cabanelles, és per això que el punt on s’ajunten les dues vessants l’anomenem l’alt del collet del Sucre.

Acabem de coronar l’alt del collet del Sucre, ja l’hem deixat enrere i ens trobem a la carretera principal que va al cim de la Mare de Déu del Mont. L’últim tram del collet del Sucre ha estat terrorífic.

A la foto podem observar on es troba precisament l’alt del collet del Sucre, just allà on es veu el cartell.

mdmontB-09

Detalls

Des de Besalú
Altitud inicial 147m
Altitud final 636m
Desnivell 489m
Pm 3,58%
PMàx 21%
Km 13,65km
Coef. Duresa 78,34
Coef. Fatiga 476,16
Categoria 2a Cat.
Zona Garrotxa
País o Regió Girona