nafreang

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

nafreangm

Fotos i breu descripció

sthilari00

Es tracta d’una pujada interessant que la podem dividir en dues parts ben diferenciades. La primera coincideix amb la pujada a Sant Hilari Sacalm, ben bé fins a la sortida d’Osor. Aquest tram es caracteritza per ser ombrívol i de pendent suau. El segon tram és la pujada pròpiament dita a la Mare de Déu del Coll i és la part dura i exigent de l’ascensió, encara que en aquesta ocasió sols arribarem fins al coll de Nafré, situat aproximadament a 3kms de la MD del Coll,  des d’on podem baixar cap a Susqueda i El Pasteral. Aquesta vessant però, no pot presumir de les vistes que té per l’altra banda.

Així doncs, la carretera comença a inclinar-se poc després de la població d’Anglès, en una llarga recta que començarà a pujar de manera molt gradual creuant camps. Serà l’única part de la pujada on estarem totalment descoberts al sol. A partir del primer revolt el panorama canviarà radicalment. En la primera part encara hi haurà alguna recta, però la carretera s’anirà contornejant d’una manera increïble i quedarem rodejats per frondosos boscos.

Els primers quilòmetres són els més ombrívols, ressegueixen la riera d’Osor i per tant, són els més freds i humits. Ideal en dies de molta calor, aquí sempre s’hi està fresc.

sthilari01

sthilari02

Ràpidament deixem enrere les Mines d’Osor i arribem a Osor. Ens trobem al km8 de l’ascensió. Fins aquí la veritat és que és bastant suau. Això si, depenent del ritme es pot fer feixuc. A partir d’Osor, però, la història pren un altre caire.

Ala sortida d’Osor podrem observar aquestes voltes que vigilen constantment la carretera. Just en aquest indret, 100m més endavant hi trobem el trencant per pujar cap a la Mare de Déu del Coll i coll Nafré, que és on ens dirigim. Si seguíssim rectes aniríem cap a Sant Hilari Sacalm.

sthilari03

mdcollA-00

En aquesta foto podem veure el trencant que acabem d’esmentar. Creuem el pont i la carretera s’estreny i s’enfila ràpidament muntanya amunt. Comença l’ascensió de veritat!

Primera recta després del pont, deixem les últimes cases d’Osor enrere i ja podem apreciar com el pendent ha augmentat de manera clara. Des d’aquí ja podem observar a la nostra esquerra la Mare de Déu del Coll.

mdcollA-01

mdcollA-02

Hem fet una mica de zoom amb la càmera i aquí podem observar el santuari. Aquesta vegada però, no hi arribarem ja que ens tan sols hem de pujar fins a coll Nafré.

Ja hem deixat enrere la recta inicial i comencem una part més sinuosa i rodejada d’arbres. El pendent va variant entre trams suaus i trams durs, però quan suavitza mai arriba a ser còmode del tot. Tan sols trobarem un parell de descansos fins a coll Nafré, però a partir de Nafré ens esperen els últims 3 quilòmetres i precisament són els més durs.

mdcollA-03

mdcollA-04

Al sortir del bosc tindrem alguna vista, però en general les millors vistes les obtindrem a partir de coll Nafré. Ara mateix ens trobem en un dels sectors exigents d’aquesta bonica i sinuosa carretera.

Creuem una zona una mica més oberta i tornem a veure la Mare de Déu del Coll. També podem començar a intuir on es troba coll Nafré.-

mdcollA-08

mdcollA-09

L’última part fins a coll Nafré és més suau que no pas al principi, ja que té algun descans. Tot i així, és exigent.

A la foto ens trobem ben bé al cim de coll Nafré, des d’aquí ja s’albira la bellesa del Collsacabra, el qual podrem observar amb més detall durant la baixada cap a Susqueda. Feu atenció al baixar, carretera estreta i amb molt pendent, sort que l’asfalt és ben recent (2013).

Detalls

Des de Anglès
Altitud inicial 172m
Altitud final 617m
Desnivell 445m
Pm 3,64%
PMàx 14%
Km 12,22km
Coef. Duresa 53,38
Coef. Fatiga 264,27
Categoria 2a Cat.
Zona La Selva
País o Regió Girona