Creueta

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

creueta M

Fotos i breu descripció

creueta

Aquesta vessant de la Pobla de Lillet és la principal de la cara sud de la Creueta i ens duu a través de Castellar N’Hug. És una mica més suau que la vessant de Gombrèn, però també té la seva part d’exigència, sobretot a l’inici. Encara que comença força suau, el tram inicial amaga algun sector bastant exigent. La carretera es troba en perfecte estat, ascensió bastant oberta, sobretot a la part final i llarga!

L’inici doncs, és bastant suau. Sobretot durant els 3 primers quilòmetres, on trobem una zona pràcticament plana al passar per aquesta antiga fàbrica de ciment situada al Clot del Moro. Però no us feu il·lusions, ja que la carretera agafarà embranzida ben aviat.

creueta0

creueta1

Ben passat la fàbrica, el pendent agafa protagonisme, encara que per poca distància, ja que ben aviat tornarà a afluixar i fins i tot gaudirem d’un petit descens abans d’encarar la part més regular i consistent d’aquesta pujada.

La carretera es va obrint pas entre talls enormes a les roques que n’impedien l’avanç. Aquí el pendent suavitza i aviat arribarem al petit descens.

creueta2

creueta3

Final del descens, vist i no vist. Allà al davant, rere el revolt tornarem a pujar i ja no pararà fins a coronar.

Estem en una zona força constant, el pendent en prou feines disminueix, sort que es manté en un percentatge raonable. I tot pedalant arribem al trencant de Les Fonts del Llobregat, lloc digne de visita. Ens queden uns 3 quilòmetres per arribar a Castellar de N’Hug.

creueta4

creueta5

Però si volem arribar al cim de la Creueta i coronar aquest colós pirinenc haurem de rodar durant 11 quilòmetres més.

Ja estem just sota Castellar de N’Hug. Ara ja podem començar a gaudir de bones vistes, fins ara hem estat bastant enclotats.

creueta6

creueta7

Castellar de N’Hug. Si volem fer volta per no baixar per allà mateix haurem de seguir una mica més, direcció La Molina, fins a trobar el trencant de Cal Ros, que ens menarà cap a Gombrèn. També tenim l’opció de seguir i coronar la Creueta.

Aquí tenim el trencant de Cal Ros, on podrem baixar cap a Gombrèn i el coll de la Merolla. Però aquest cop ja hem decidit que arribarem al cim, per tant, seguim recte i amunt. La Creueta ens espera.

Ara ve un tram força suau, millor recuperar, ja que després el pendent torna a incrementar-se i encara queden molts quilòmetres per fer. I a més, ara tenim un altre enemic, el vent!! Si no fa vent tindrem molta sort, però si en fa, es pot fer etern, ja que no hi ha enlloc on quedar-ne a resguard.

creueta71

creueta8

Ens trobem per sobre de Castellar de N’Hug. Aviat podrem gaudir-ne d’unes bones vistes. Aquesta zona és bastant suau però ja veiem que al davant nostre el pendent augmenta a poc a poc.

Hem deixat la zona fàcil enrere. Ara venen uns 4 quilòmetres una mica més exigents, però tot i així deixen gaudir d’aquestes vistes meravelloses.

creueta9

creueta90

Aquí ja podem observar Castellar de N’Hug als nostres peus!! I des d’aquí també divisem la Serra d’Ensija, el Pedraforca i el Cadí!!!! Senzillament magnífic!!

Els quilòmetres ja comencen a fer-se pesats. El pendent no és res de l’altre món, però ja fa molta estona que estem pujant. Sort que el paisatge s’ho val.

creueta91

creueta92

Iseguim amunt per la carretera totalment oberta, sense ombres, totalment indefensos sota el vent i el sol calent de l’estiu. I a sobre, aquestes llargues rectes et permeten veure el que ve a continuació.

El pendent és força constant. No afluixarà fins als últims quilòmetres.

creueta93

creueta94

L’avantatge de ser una pujada tan oberta, és que durant tot el camí pots gaudir d’unes vistes privilegiades del paisatge i de la mateixa ascensió.

Ja estem a la part final. El pendent afluixa i des d’aquí podem tornar a observar Castellar de N’Hug. Ara si que queda avall i lluny.

creueta95

creueta97

El cim ja s’insinua allà al fons. Ja falta poc per poder coronar aquest colós.

Coll de la Creueta. Per fi hem coronat!! Ja podem baixar cap a la Molina, encara que allà davant ja es veu que no tot serà cara avall.

creueta98

creueta99

Deixem la Creueta enrere i comencem un descens bastant ràpid!!

 

 

Detalls

Des de La Pobla de Lillet
Altitud inicial 850m
Altitud final 1.923m
Desnivell 1.073m
Pm 4,92%
PMàx 13%
Km 21,80km
Coef. Duresa 94,21
Coef. Fatiga 690,89
Categoria 1ra Cat.
Zona Berguedà
País o Regió Barcelona