mdcollsusq

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

mdcollsusqm

Fotos i breu descripció

susqueda-98

Pujada recentment asfaltada (finals 2012, principis 2013) i per tant nova variant per pujar a Mare de Déu del Coll, que ens permet fer volta i no haver de passar dues vegades per allà mateix, a excepció dels últims 3kms. I això, sempre és d’agrair. A més gaudirem d’un paisatge esplèndid, unes vistes meravelloses i una pujada exigent, ja que es tracta de la vessant més dura d’aquesta bonica ascensió.

Per tal de fer-la ens haurem de desviar al pas pel Pasteral, entre Amer i La Cellera. No té pèrdua ja que hem de seguir les indicacions per l’embassament de Susqueda. Només de sortir de la carretera principal ja notarem que s’enfila de cop, però són 100m i prou, després planeja amb certa tendència a pujar fins arribar a peus de l’embassament. El riu Ter, com s’aprecia a la foto ens quedarà sempre a l’esquerra fins a Sant Miquel de Maifré. Feu atenció aquí, tenim dues possibilitats, podem seguir recte i pujar per una llarga recta, pesada i dura, on sempre hi cau el sol de ple, que ens durà fins a l’embassament. Llavors el creuem i anem a l’altra riba on pujarem cap al Coll. Però aquesta opció té el problema que no sempre es pot passar per sobre la presa, això significa que haurem de recular. Per tant, gairebé sempre faig l’altre opció, la qual trobo més bonica i no hi ha el perill de trobar-se la carretera barrada, ja que és la carretera principal de l’embassament i és la que hi ha representada aquí.

Així doncs, just abans de passar per sota el gran edifici de Sant Miquel de Maifré ja veurem un cartell que ens indica l’embassament cap a l’esquerra. Per tant, girem a l’esquerra i creuem el riu Ter. És precisament aquí on comença la pujada, encara que això serà tan sols un petit tastet del què vindrà després.

La primera part és fins a l’embassament de Susqueda. Fins aquí l’asfalt no ha estat del tot bo, però només de creuar el pont ja veiem que en aquest tram és completament nou. Comencem a pujar per un pendent que de seguida es fa intens, rodejats d’arbres i anem seguint les sinuositats de la carretera.

susqueda-99

mdcoll-02

Uns metres més endavant ja es comencen a obrir clarianes. Si mirem a la dreta veurem la carretera de l’altra riba, la que passa just per sota l’edifici de Sant Miquel de Maifré, vaja, la que hem descartat.

Després de superar els primers dos quilòmetres arribem a l’embassament de Susqueda. La veritat és que fa impressió!! A partir d’aquí el pendent es torna inexistent i planejarem durant una estoneta gaudint de les vistes. Això si, aquí l’asfalt es torna dolent un altre cop (2014).

mdcoll-03

mdcoll-04

Voregem l’embassament i tranquil·lament anem pedalant cap a la part més dura de l’ascensió. Tot i que no apareixen a la foto, just a sobre i a la nostra dreta hi tenim St Martí Sacalm i El Far.

Is’ha acabat la tranquil·litat i la calma, ara toca pujar pinyons i patir de valent perquè el primer tram és duríssim. Només de girar a l’esquerra ens trobem amb una rampa terrorífica! La pista de terra segueix recta i duu fins a l’embassament de Sau.

mdcoll-05

mdcoll-06

Ens trobem a l’infern. Rampes del 17% i potser més i tot ens faran serrar les dents de valent. L’asfalt, impecable (2014).

Després de retorçar-nos i patir arribarem a un revolt de dretes força tancat. Allí ens espera un petit descans abans d’encarar la resta de la tortura. I no hi ha res millor que una zona suau amb bones vistes. Al nostre davant podem observar l’Agullola de Rupit, als nostres peus, Susqueda.

mdcoll-07

mdcoll-08

La veritat és que aquest tram és preciós. Veure el Collsacabra i Susqueda no té preu. Aprofitem ho bé, perquè aviat haurem d’empènyer fort els pedals.

El pendent ha tornat a augmentar, no tan com abans, ni molt menys, però torna a esdevenir dur. A la llunyania es pot començar a intuir el coll de Nafré.

mdcoll-09

mdcoll-10

Gairebé ja hi som, uns últims metres durs i coronarem Nafré. Déu n’hi do amb la pujadeta. Ara que, si volem, podem seguir pujant, perquè en aquest punt enllacem amb la carretera tradicional per pujar a la Mare de Déu del Coll.

Coll de Nafré. A l’esquerra (cap a Osor) ens espera el cel, a la dreta (MD Coll) la continuació de l’infern.

mdcoll-11

mdcoll-12

En aquesta ocasió, però, seguim pujant entre arbres que deixen entreveure més vistes espectaculars del Collsacabra. El pendent només haurà afluixat per un instant, al coronar Nafré, perquè tan bon punt girem a la dreta la cosa es torna a empinar. Ens falten uns tres quilòmetres…

Trobem una altra clariana, ideal per mirar, però ràpidament ens tornarem a endinsar dins el bosc. El pendent no afluixa i segueix torturant-nos. Hi ha algun petit descans, però a part d’aquests petits respirs, el pendent no baixa dels dos dígits.

mdcoll-13

mdcoll-15

La part final és la més sinuosa i juganera i a vegades farà animar-nos i augmentar el ritme, però millor no deixar-se anar a menys que s’estigui segur de les forces. Més d’un a petat en aquestes paelles.

Aquesta part final és realment preciosa i aviat obtindrem el nostre premi.

mdcoll-16

mdcoll-17

Ja som a l’última paella. Allà davant hi ha la Mare de Déu del Coll. Ara si que falta realment poc.

Mare de Déu del Coll. Per fi…, es troba just darrera el revolt que es veu a la foto. No obstant, si volem, com ja hem esmentat abans, es pot arribar una mica més amunt creuant el nucli urbà de Montfullà fins que s’acaba l’asfalt.

mdcoll-18

mdcoll-19

Aquí tenim l’ermita del Coll, la qual acabem de deixar enrere. Val la pena anar-hi, ja que des del seu replà hi ha una vista preciosa de tota la cinglera del Far, pantà de Susqueda i resta de cingles que formen el Collsacabra.

I aquí tenim una vista des d’un altre punt de l’ascensió, encara que força similar a la que es pot veure des de l’església. Tot i així des de l’església és més espectacular.

mdcoll-21

mdcoll-20

Si volem arribar a on acaba l’asfalt, tan sols hem de seguir amunt i endinsar-nos dins la urbanització de Montfullà, però l’asfalt empitjora ¡ la veritat és que no val gaire la pena, ja que no hi ha més vistes i tampoc hi ha gaire més per pujar, tan sols menys de 500m. A més, la pujada principal és fins al Coll. Només ho recomanaria si es vol arribar fins a Sant Benet, però millor amb Btt.

 

Detalls

Des de El Pasteral
Altitud inicial 236m
Altitud final 870m
Desnivell 634m
Pm 6,55%
PMàx 15%
Km 9,68km
Coef. Duresa 93,92
Coef. Fatiga 575,89
Categoria 1ra Cat.
Zona La Selva
País o Regió Girona