castellarcamp

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

castellarcampM

Fotos i breu descripció

merolla

L’alt de Castellar de N’Hug és una pujada llarga i exigent, sobretot si comencem des de Campdevànol i pugem per la seva vessant de Montgrony com és aquest cas. Llavors podríem seguir fins al Coll de la Creueta!!!!

L’ascensió pura i dura comença poc després de Gombrèn, al pont de la Foradada, però tot just sortir de Campdevànol la carretera ja comença a pujar, encara que suau, però persistentment cap a Gombrèn i coll de la Merolla i de manera força rectilínia en un inici molt gradual.

A la nostra esquerra podem veure l’església de Sant Llorenç. Fins aquí la carretera és monòtona, oberta i gairebé rectilínia amb un pendent molt suau. Però a partir de Sant Llorenç la cosa canvia.

merolla0

merolla1

Ja estem a la part més entretinguda d’aquesta part inicial. La carretera és bastant sinuosa i el pendent ha augmentat una mica, encara que continua essent suau.

I darrera aquests revolts ja podem divisar les primeres construccions del poble de Gombrèn. Aquí el pendent suavitza bastant i arribarem a Gombrèn en lleuger descens.

merolla2

merolla4

Creuem Gombrèn i seguim pujant gradualment direcció coll de la Merolla. Per damunt dels nostres caps ja podem observar l’escarpada Serra de Montgrony, on ens hi endinsarem en breu, i si ens hi fixem bé en distingirem fins i tot el santuari que duu el seu nom.

Deixem Gombrèn enrere i seguim ascendint per un tram bastant obert, sinuós i rocós.

merolla5

merolla6

El pont de la Foradada. Aquí trobem el trencant per anar cap a Montgrony, Castellar de N’Hug i Coll de la Creueta. Si seguim recte coronarem el coll de Merolla i posteriorment podrem baixar cap a la Pobla de Lillet.

En aquest cas decidim seguir cap a Castellar de N’Hug. La carretera es torna estreta i el pendent ara si que augmenta de manera clara i contundent. El paisatge és aclaparador. Queden encara 10 quilòmetres per arribar a Castellar.

castellar

castellar0

Passem entre talls de roca i anem fent camí per aquesta bonica vessant.

El santuari de Montgrony es troba just davant nostre. Aviat arribarem al seu trencant. Ens trobem en una zona molt maca però força exigent.

castellar1

castellar2

A la dreta podem veure trencant de Montgrony. En aquesta ocasió el deixarem de banda i ens concentrarem en l’ascensió a Castellar de N’Hug. Tot i que és un lloc molt recomanable de visitar.

El paisatge segueix essent fascinant. Quina serra tan escarpada aquesta de Montgrony. El pendent es manté de manera irregular però mai afluixa.

castellar3

castellar4

Poc després de deixar enrere el trencat de Montgrony arribem al castell de Mataplana. Gairebé ja hem superat el primer tram d’ascensió a l’alt de Castellar des que hem deixat la carretera de Gombrèn. El pendent aviat suavitzarà de manera clara.

Superem una paella per tal de deixar enrere el Camp de l’Espluga.

castellar5

castellar6

El pendent ja afluixa i estem a punt d’arribar a L’Escapador, lloc on la carretera s’inclina cap avall i creuarem un túnel.

Ja estem baixant, hora de recuperar una mica i gaudir d’aquesta carretera tan maca. Davant nostre, la carretera s’obre pas enmig de la roca.

castellar7

castellar8

El descens ha estat curt i ja tornem a pujar. La terra és d’un color vermellós preciós. El pendent ara es mantindrà de manera més constant fins dalt, però sense rampes dures.

Ja falta poc per arribar al veïnat de Cal Ros, preludi a Castellar de N’Hug.

castellar9

castellar10

Ara sí que ja podem veure les primeres cases de Cal Ros. El pendent ben aviat afluixarà i connectarem amb la carretera principal del coll de la Creueta.

Després de gairebé 20 quilòmetres de pujada, s’arriba a Castellar de N’Hug. El podem visitar o podem baixar cap a la Pobla de Lillet. Ara que, si volem seguir pujant tan sols hem de girar cap a la dreta i podrem fer uns quants quilòmetres més fins coronar el coll de la Creueta.

castellar11

 

Detalls

Des de Campdevànol
Altitud inicial 752m
Altitud final 1.409m
Desnivell 657m
Pm 3,44%
PMàx 13%
Km 19,10km
Coef. Duresa 66,16
Coef. Fatiga 423,40
Categoria 2a Cat.
Zona Berguedà
País o Regió Barcelona