bertaroses

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

bertarosesM

Fotos i breu descripció

berta3

L’alt de Can Berta és una pujada curta que ens comunica amb dos llocs preciosos, Cadaqués i el Port de la Selva. Però no n’és el punt més alt. El punt més elevat és seguir fins a El Pení, llàstima que tan sols en podrem fer els primers 2’5kms, ja que la resta de la carretera es troba dins una base militar a la qual, evidentment, no ens hi deixen accedir.

El port comença a les afores de Roses, entre vàries urbanitzacions, anem deixant les últimes cases enrere i comença a pujar suaument. La carretera està en molt bon estat. Els 3kms del mig són els més constants i els que tenen més pendent de l’alt de Can Berta. Però no es tracta d’una ascensió dura ni exigent. Això si, cap a la part mitja alta gaudeix de bones vistes.

La totalitat de l’ascensió és oberta, no hi ha ni una ombra o casi cap. Ens anem enfilant i entrem al Parc Natural del Cap de Creus, lloc on els Pirineus s’enfonsen dins el Mediterrani.

berta4

berta5

De tant en tant, algun revolt ens oferirà vistes com aquesta. A mesura que anem agafant altitud, milloren les vistes.

El pendent es manté força constant, però al no ser exigent, deixa dur un ritme còmode i permet fruir de vistes com aquesta. A més, també es pot observar gairebé la totalitat de la pujada.

berta6

berta7

I entre mirades al Golf de Roses i als Pirineus, arribem a l’alt de Can Berta. Allà al fons ja veiem un cartell que ens indica el desviament per anar cap a El Pení. Si ens hi fixem bé, a la foto ja es pot apreciar el trencant a mà dreta i també podem albirar la silueta del Pení. Per altra banda, si seguim recte començarem a baixar cap al coll de Perafita i allí podrem escollir entre anar cap a Cadaqués i Cap de Creus, o bé el Port de la Selva.

Decidim acabar d’arribar fins on ens permeten els militars, o sigui, 2’5kms més. La carretera canvia d’estat, es torna més estreta i en pitjors condicions. La primera rampa és dura, però llavors ja torna a suavitzar. Des d’aquí podem veure on corona l’alt de Can Berta i ja veiem la carretera com baixa cap al coll de Perafita. Al fons, els Pirineus amb les puntes enfarinades.

berta1

berta0

Seguim pujant cap a la base militar. Ara ja podem admirar les vistes de l’altre costat. Tornem a veure el mar i les últimes restes dels Pirineus.

Fi de trajecte. Ja no podem avançar més. Una veritable pena, segur que des de dalt hi ha una panoràmica impressionant. I la pujada té pinta d’endurir-se.

peni

 

Detalls

Des de Roses
Altitud inicial 43m
Altitud final 400m
Desnivell 357m
Pm 4,68%
PMàx 10%
Km 7,63km
Coef. Duresa 42,10
Coef. Fatiga 199,99
Categoria 3a Cat.
Zona Alt Empordà
País o Regió Girona