batetamonttorn

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

batetamonttornm

Fotos i breu descripció

Una variant molt recomanable per arribar a dalt del coll de Caselles o fins i tot per enllaçar i seguir amb Batet. És una pujada que s’inicia ben passat el poblet d’El Torn per una carretera secundària molt tranquil·la i bonica que ens durà fins a El Sallent, on empalmarem amb la carretera principal de Banyoles a Sta Pau.

Aquesta primera part és molt irregular si parlem de pendent, ja que varia molt. A la imatge podem observar El Torn, on girarem a l’esquerra i on poc després començarem a pujar.

torn

torn0

Just en aquest pont, per on creuarem el riu Ser, és on toparem amb la rampa més dura d’aquesta part inicial. La carretera és realment estreta i ens anirem enfilant cap El Sallent.

Després de superar totes les rampes, amb els seus descansos inclosos, arribem a El Sallent, on desemboquem a la carretera principal que prové de Banyoles. Ara podrem gaudir d’un petit descans, ja que la pujada segueix d’una forma molt progressiva.

torn1

sallent

Deixem El Sallent enrere. Ja ens trobem a la carretera principal i seguim pujant cap a Santa Pau.

Després de passar entre aquestes dues cases la carretera es torna més sinuosa i el pendent augmenta, sense esdevenir exigent.

sallent1

sallent2

Arribem a una llarga recta on podrem descansar, ja que el pendent és pràcticament inexistent. Des d’aqui ja podem observar els volcans de Rocanegra i Sta Margarida i també podem divisar el poble de Sta Pau.

Una vegada finalitzada la llarga recta, el pendent torna a augmentar lleugerament i pràcticament es mantindrà així fins a Sta Pau. A l’esquerra de la imatge podem apreciar el casc antic de Sta Pau.

sallent3

stapau

Arribem a Sta Pau. Una altra recta molt llarga ens espera. La veritat és que es pot fer bastant pesada. Sembla que no arribes mai.

Sortim de Santa Pau i en aquesta ocasió, en comptes de seguir recte per la carretera principal girarem a l’esquerra, just després del punt quilomètric 9, per tal de realitzar aquesta variant que també ens durà al coll de Caselles però a través del Collell d’Amont.

stapauamont

amont

Així doncs, deixem la carretera principal i agafem aquesta pista asfaltada. Aquí el pendent suavitza. Però no ens enganyem, aviat ens haurem d’encarar a les rampes més dures d’aquest ascens.

Passem ben bé pel costat del volcà Rocanegra. Allà al fons podem veure el Coll de Caselles, però per arribar-hi primer haurem de superar un petit mur.

amont0

amont1

Hem fet un petit descens, ens trobem just a les grederes del Rocanegra, l’asfalt es converteix en ciment, el qual no està en massa bon estat i topem directes amb un mur. Davant nostre s’alça la carretera de cop, amb una punta màxima aproximada del 18%. Sort que és curt, tot i així, fa mal.

Ja hem superat el petit mur. El pendent suavitza però a partir d’aquesta paella es torna a incrementar, no tant com abans, però encara queden unes rampes exigents a superar. Ara estem pujant per la vessant est del volcà Santa Margarida. Aquí ja tornem a tenir asfalt en bones condicions.

amont2

amont3

Durant l’ascens podem gaudir d’una vegetació exuberant i de les grederes del Sta Margarida. Superem les últimes rampes dures i coronarem el Collell d’Amont. A dalt, l’asfalt s’acaba i haurem de baixar per la pista de terra fins al Coll de Caselles. No obstant, la pista està en molt bon estat i tan sols es tracta d’uns 200-300m de terra en baixada. Això si, haurem d’anar en compte amb els turistes que pugen al volcà.

I aquí tenim el coll de Caselles. Nosaltres provindrem del pàrquing  que es veu a l’esquerra de la imatge. És el pàrquing del volcà Sta Margarida. Ara tan sols hem de decidir cap a on volem anar, ja que tenim vàries opcions.

caselles2

caselles3

Coll de Caselles. Si seguim recte anirem cap Olot. En aquest cas, però, girarem a la dreta per tal d’acabar de pujar fins dalt de Batet.

Després d’un petit descens, reiniciem l’ascens a Batet. Hem deixat la carretera principal per una carretera secundària, estreta i amb algun tram en mal estat. Malgrat tot, paga la pena fer-la per poder gaudir d’un paisatge únic. I és que durant l’ascensió tindrem unes vistes privilegiades del volcà Croscat.

batet

batet0

Seguim pujant de manera suau a l’ombra del volcà Puig Safont. Des d’aquí ja podem veure el cim de Pla Godomar entre el turó de la Rovira i el volcà del Puig de Pujalós. I és que estem en plena terra de volcans. Sembla a prop, però encara queda superar la part més difícil.

Una vegada arribats a les vistes de Can Peirot, iniciem la part més exigent i dura d’aquesta pujada a Batet. D’aquí fins al final sense descans.

batet1

batet2

Malgrat la falta de descans i el pendent que es manté elevat, val la pena fer un esforç i girar-se per veure aquestes vistes precioses de ls Serra de Finestres i l’ascens ja realitzat.

La carretera és realment estreta, entre feixes. El pendent encara es manté alt però ja falta realment poc per arribar a dalt de tot de Batet.

batet3

batet4

Pla de Godomar o Batet. Ja l’hem coronat i ens premia amb unes vistes impressionants del Pirineu. Ara podrem rodar tranquil·lament pel seu altiplà fins a iniciar el descens cap Olot.

 

 

Detalls

Des de El Torn
Altitud inicial 250m
Altitud final 727m
Desnivell 477m
Pm 3,34%
PMàx 18%
Km 14,28km
Coef. Duresa 54,53
Coef. Fatiga 314,69
Categoria 2a Cat.
Zona Garrotxa
País o Regió Girona