barraques

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

barraquesM

Fotos i breu descripció

toses

Comencem a pujar des de Ribes de Freser, per la carretera de la Collada de Toses. En aquesta part és on podem trobar més tràfic, ja que un cop arribem a Planoles i ens desviem, pràcticament no veurem cap més vehicle.

Així doncs, podem diferenciar dues parts. La primera part és la més fàcil, amb una carretera ampla, que ens deixarà rodar tranquil·lament, sense fer gaire esforç. I una segona part bastant exigent a través d’una carretera estreta i sinuosa rodejada d’arbres pràcticament fins a la fi. Podríem dir que el Collet de Barraques pròpiament dit, des de Planoles, és un port molt constant, gairebé mai baixarà del 7-8% de gradient.

Seguim pujant per la carretera de la Collada. Anem superant els seus revolts, un rere l’altre. En principi sense massa esforç, cosa que pot fer animar-nos i incrementar el ritme. Però millor reservar-se, ja que a partir de Planoles el terreny canvia radicalment.

toses0

toses1

Ja som a Planoles i ja veiem el cartell que ens indica la desviació per anar al Collet e les Barraques, que es troba just sota el Puigmal. Agafem aire, ara comença lo bo. Tan sols esmentant que ens trobem a 1.172m i que el cim es troba a 1.894m en menys de 9kms… No fa falta dir gaire res més.

Pràcticament tota la pujada és entre arbres i bastant ombrívola. Tan sols durant el primer quilòmetre després de Planoles podem gaudir d’alguna vista del poble i més enllà, ja que de seguida ens endinsarem dins el bosc i no tornarem a tenir cap vista àmplia fins a la part final.

barraques5

barraques7

No és un port que tingui moltes paelles, però n’hi unes poques. Aquí en tenim una. El pendent però, com ja he esmentat abans, es manté molt constant. Barraques és la constància feta port. Pràcticament no hi ha cap lloc on poder descansar. Puja i puja i el pendent no afluixa, al contrari, si de cas es fa més dur.

Si tenim set, podrem calmar-la aquí. A la font Freda. Ah! I tranquils que es veu perfectament, no haureu pas de buscar-la. Està a peu de carretera. Mentre pugeu la veureu a mà dreta. I això voldrà dir que el cim ja és proper, aproximadament a uns 2km.

barraques8

barraques81

Ara si, quan veiem el refugi del Corral Blanc serà com veure la bandera vermella de l’últim quilòmetre. Ja queda poc, però el pendent no pararà de torturar-nos fins al final.

Aquest últim quilòmetre també és el més obert de tots i per això mateix és on obtindrem les millors vistes. El millor pel final, hehehe.

Ja estem a punt de coronar. Tan sols ens falten uns pocs metres més de patiment i ja estarà. I és que es pot fer molt llarg i dur. Tot i així, aprofitem aquesta zona sense arbres per gaudir d’aquestes vistes magnífiques de la Tosa d’Alp.

barraques82

barraques83

Finalment, Collet de les Barraques! Déu n’hi do, un bon tros de port. I per sort o per desgràcia s’acaba aquí, perquè només cal recordar que tot just estem a la falda del Puigmal!!

Des d’aquí el cim, però, paga la pena poder gaudir d’aquest paisatge després de tot l’esforç. A sota podem veure Planoles i a la dreta, enmig de la muntanya, el poblet de Nevà.

barraques84

 

Detalls

Des de Ribes de Freser
Altitud inicial 908m
Altitud final 1.894m
Desnivell 986m
Pm 6,40%
PMàx 13%
Km 15,40km
Coef. Duresa 95,49
Coef. Fatiga 675,28
Categoria 1ra Cat.
Zona Ripollès
País o Regió Girona