bassis

Aquesta utilitat pertany a Wikiloc.

Per descarregar-te el track clica sobre el següent enllaç: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2361112

Fotos i breu descripció.

falgars

Un recorregut excepcional, realment preciós, no tant pels corriols, que també en farem algun i de maco, sinó més aviat per les magnífiques vistes que podrem gaudir durant l’excursió. Sobretot per la més impactant, la que personalment trobo la més bonica i la que m’agrada més. La del Mirador dels Bassis al Pla Palomera, molt a prop de Rupit. Un lloc on cal parar durant una bona estona, relaxar-se i deixar-se endur per la bellesa i l’espectacularitat de la natura als nostres peus. Un lloc que no em canso de visitar any rere any.

Iniciem la pedalada a Hostalets, poble preciós de la Vall d’en Bas, i comencem a pujar per la pista cimentada de Falgars. És l’hora de patir. Sort que és la part més exigent de tot el dia i encara estem frescos. Tot i així, ens torturà fins l’últim moment. Sort que al coronar, o més ben dit a l’últim revolt abans de coronar ens obsequiarà amb una vista fabulosa del Puigsacalm, St. Miquel de Falgars i tota la Vall d’en Bas i Pirineus.

Foto: Gairebé al cim de Falgars. Paga la pena parar-se i contemplar.

Creuem Falgars i iniciem un curt descens per carretera, just fins haver creuat el Salt de la Coromina, per girar a la dreta i prendre la pista que ens durà fins al Coll del Bac passant per sota el Santcrist, Pla de Bertajol i Comajoan.

La pista en bon estat, tot i que pedregosa i coberta de fulles, sobretot a la tardor, va pujant lentament fins a la casa del Santcrist. Casa que sols podrem observar si aixequem la vista, ja que hi passem just per sota. A partir d’aquí la pista planeja bastant però amb tendència a baixar fins arribar a Comajoan, sempre vigilat per l’immens Aiats i on acaba la pista de terra i comença la carretera. Seguim per la carretera fins arribar al Coll del Bac, on creuarem la carretera general i seguirem per una pista que puja per la vessant baga del Puig Urri. Aquesta pista sol tenir un inici complicat, sols si ha plogut, ja que s’hi acumulen unes quantitats de fang enormes. Després ja és totalment ciclable. Si no hi ha fang o ha quedat endurit pel fred no representa cap problema.

Foto: Creuem el Collsacabra per sota d’Aiats.

aiats

pedro

Després de Puig Urri desembocarem a la pista de Coll Sesviles, la qual seguirem per anar al Pedró de Rojals. Aquesta pista és de terra, no puja massa i es fa bé. El tram més dur serà a partir del Collet de les Graus, on haurem d’apretar de valent per tal d’arribar al cim del Pedró, lloc on podrem gaudir d’unes panoràmiques del Collsacabra, Pirineus, Rupit i per l’altra banda del cingles de Tavertet, plana de Vic i Montseny.

Foto: El Pedró. Des d’aquest petit cim podem observar un bon tros de país petit.

Després d’haver gaudit d’unes bones perspectives és l’hora de divertir-se una mica. Baixarem del Pedró a través de la Baga del Perer, on hi ha una fageda bellíssima per on transcorre un corriol folrat de fulles. El corriol desemboca en una pista que seguirà baixant fins arribar a la pista cimentada de Rojals. Aquí girarem a l’esquerra i al cap de poc a la dreta per anar a la masia del Perer. On tornarem a girar a l’esquerra per baixar per una pista que ens durà al rierol. Creuem la riera dues vegades i comencem a pujar per unes lloses per arribar als Plans Felips. Aquí tornem a agafar una pista de terra que ens durà al Mirador de Rupit, on podrem observar aquest esplèndid poble tan pintoresc.

Foto: El Pedró. Baixem cap a Rupit.

pedro1

bassis2

Seguim per la pista, ara més verda i amb grans lloses i comencem a pujar lentament fins al trencant del Mirador dels Bassis. Aquí s’empina més però és curt i breu. Coronem els Plans de Palomera i baixem fins que la pista es converteix en corriol i anem a parar al Mirador dels Bassis, l’estrella d’aquesta ruta. Parem, descansem, observem i gaudim. L’espectacle natural ens deixarà ebris de plaer visual.

Foto: Mirador dels Bassis. No calen comentaris.

Foto: x

Ep!!! Som-hi, que cal reprendre la marxa i encara queda molt. Així doncs, tornem a les bicis i comencem a baixar per un corriol molt bonic que ens durà a la pista de Sau-Rupit. Durant el descens haurem de fer algun petit tros a peu, a menys que tinguem un nivell molt bo de trial, però a part d’aquests petits “inconvenients” la resta és ciclable. Arribats a la carretera anirem a buscar la pista del Pla Roquer que ens durà al Salt del Sallent, sempre en baixada. A partir del salt, però, tocarà pujar.

Molt recomanable fer una parada al mateix salt i al mirador, que es troba uns 200m més amunt seguint la pista per on hem de pujar per tal d’anar cap a la Solana de Casadevall.

Foto: Mirador dels Bassis.

bassis

sallent

Després d’haver observat el Salt des de varis punts seguirem pujant, primer per pista, després per corriol, després a través de prats i finalment un altre cop per pista, fins arribar a la Solana de Casadevall on baixarem cap al Pla de l’Om. Sempre resseguint la gran cinglera. Aquí creuarem el riu pujarem pel prat seguint unes roderes més o menys visibles fins creuar dos filats. Llavors enfilarem pel dret pels camins de les vaques fins arribar al Coll de Malla, aquí també hi ha molt bones vistes, on creuarem la carretera i ens enfilarem una mica per endinsar-nos en un corriol bonic que ens durà al Masnou de Sacosta i Carboners.

Foto: Resseguint el Salt de Sallent.

I seguirem baixant per trams de corriol genial i pistes pedregoses fins arribar al trencant del Vallac. Aquí haurem de pedalar un altre cop, ja que torna a pujar, possiblement a peu depenent del fang, però un cop arribats a l’alt del Vallac, iniciarem un corriol fabulós majoritàriament cara avall fins a la Font Grossa. Llavors, tan sols faltarà creuar el riu, seguir pel corriol que va al Mas Riubrugent i girar a l’esquerra per pujar per la pista que ens conduirà a Coll d’Uria, seguir pujant cap a Sobremont i un cop aquí, evidentment, gaudir del corriol ràpid fins a Coll Sesarques, on agafarem la pista cap al Coll de Baga i baixarem per la pista ràpida que va cap a La Cau i ja haurem arribat un altre cop a la Vall d’en Bas.

Foto: Tram del corriol de baixada a Font Grossa.

bacmoro

 

 

logo_kolo-bvg

Detalls

Distància 46,02km
Desnivell Acu 1.620m
Altitud Mín. 487m
Altitud Màx. 1.183m
IBP 133
País Catalunya
Zona Garrotxa Osona Collsacabra