Gener 2011

Com vas començar a practicar triatló?
Suposo que em va picar la curiositat veient l’Ironman de Hawai per la TV.
Jo vinc de la natació. Des de petit competia a la piscina fins que amb 17 anys vaig començar a córrer el mundial d’aigües obertes. Aquestes maratons aquàtiques són molt populars a l’Argentina on es disputen 3 proves del circuit mundial.

Com es passa a professionals en triatló? Es pot viure d’aquest esport?
Es pot sobreviure… En triatló hi ha 2 organismes: la ITU (international triathlon union) que és la que porta les proves de curta distància i la WTC (world triathlon corporation) que organitza els Ironman i mig Ironman.
Per participar en una prova WTC, només has de treure’t una llicència per a triatletes professionals.

Quina de les 3 disciplines t’agrada més? quina se’t dóna millor? I quina pitjor?
La que més m’agrada és la bici. La que se’m dóna millor és la natació perquè l’he mamat de petit i la que pitjor és la cursa a peu… ens passa a la majoria de nedadors, l’aigua et dóna molta resistència però et treu velocitat i reacció.

Com definiries cadascuna d’elles?
Natació – Tècnica.
Bicicleta – Hores.
Carrera – Agonia. La major obligació per estar prim…

Com entrenes per a no descuidar cap disciplina? 
Per norma general intento entrenar cada dia les 3 i, a més, en el mateix ordre que en una cursa: A primera hora vaig a nedar. A mig matí surto amb bicicleta i per les tardes, cansat, corro… com en un triatló

Quina trobes més decisiva?
Per a distàncies curtes hi ha una dita: _Para disputar hay que nadar, para ganar hay que correr-

Però a la llarga distància jo crec que la més decisiva és la bici perquè t’hi passes moltes hores enfilat i influeix molt en l’estat de les cames de cara a la marató.

Com prepares un Ironman? Quantes hores dediques a entrenar cada setmana?Quants en pots córrer en una temporada?
Intento disputar 2 Ironman l’any, amb la màxima diferència de temps possible entre ells. (Un al Maig i un altre a l’Octubre) Per preparar-lo separo l’entrenament en 3 fases:

  • Pretemporada, on faig moltes peses i on barrejo sessions del mateix esport però d’una modalitat que requereix un altre treball muscular (BTT, alpinisme …). Dura 2 o 3 mesos.
  • Volum, és la fase en què passo més temps. Intento nedar 20km, pedalar 500 i córrer 90 per setmana. Unes 40 hores setmanals.
  • Pre-competició, la inicio a 6 / 8 setmanes abans de la data específica. Canvio algunes sessions llargues per sessions d’intensitat i intento competir bastant. En aquesta fase entreno menys hores però hi ha desplaçaments i altres obligacions.

Entrenes per sensacions, amb pulsòmetre…? Tens alguna referència pròpia? Algun entrenament talismà?
Entreno amb pulsòmetre.
Abans d’una carrera important m’agrada: nedar 20 sèries de 100m a 1’15” descansant 15″, donar la volta a França (200 km) amb la bici de crono i acabar acoblat i córrer 15 sèries de 1000m

Que és el més dur del triatló?
Lo important és ser a Hawai, lo difícil és arribar-hi… Hawai és la cursa més important de l’any, és el premi a la temporada.
El més dur és no poder ser-hi per falta de patrocinadors o perquè no has pogut viatjar a carreres en les que necessitaves puntuar per estar entre els 50 millors del rànquing WTC (que són els que corren a Hawai).

Què tal la Garrotxa com a zona d’entrenament? Què et va portar fins aquí?
Molt bé, sobretot per a la bici. Hi ha molt professional amb qui entrenar…
Olot em va portar la meva dona… (Riure) però abans vaig venir a Girona on viu una tia meva que em va ajudar molt. Vaig venir perquè a Europa hi havia més nivell competitiu.

Quin ha estat el resultat més important de la teva carrera?
Arribar 9é a l’Ironman de Hawai, on cap argentí ni espanyol havia arribat entre els 10 primers.
O guanyar l’Ironman de Lake Placid (NY) o guanyar a Coeur d’Alene (Idaho)

Moment més “amarg” i “dolç” de la teva carrera?
El millor podria ser el fet de córrer la cursa somiada, la que anhelaves veient per la TV… és un somni fet realitat! I els pitjors són sempre les lesions (he tingut fractures per estrès a la tíbia i peroné)

Quin és el port més dur que has escalat?
No sé, impossible escollir-ne un. On pitjor ho passo no és sobre la bici, és a la marató d’un Ironman… Em donen ganes de tirar-me per terra i no aixecar-me més!

El triatleta neix o es fa? S’ha de tenir un físic privilegiat o amb esforç i constància pots aconseguir dedicar-t’hi?
Jo crec que en aquest esport, amb disciplines tan diferents, no hi ha un biotipus definit. Crec que si comences aviat i ets constant has d’intentar-ho.

Aconsellaries a la gent jove que practiqués triatló? I als seus tutors?
Si clar, és un esport divertit i variat. Si a la gent li agrada practicar una disciplina imagina’t poder-ne practicar 3…
Als tutors els aconsello que no pressionin als seus fills i que els deixin gaudir!