Novembre 2013

Com i quan comences a practicar ciclisme?
A mi m’agradava anar amb bici. I amb 12 anys vaig veure un tríptic del Club Ciclista infantil Olot penjat a la zona d’anuncis de l’escola. En vaig parlar amb un amic i ho vam anar a provar…

Com funciona el ciclisme infantil?
Doncs com qualsevol altre esport… La majoria de practicants intentem gaudir de l’esport; amb uns entrenaments pensats per a nens amb ganes de divertir-se i anant a les competicions a defensar el teu equip.
Hi ha unes 20 competicions anuals i el menys important són els resultats.

Quins passos ha de seguir un noi, com tu, que vulgui ser ciclista professional?
Jo crec que cada etapa té alguna cosa a destacar.
De petit crec essencial divertir-se, com he dit. A mesura vas creixent, el ciclisme t’exigeix major sacrifici i et roba cada cop més temps lliure. De manera que arriba un punt, en què si vols obtenir bons resultats, t’hi has de dedicar exclusivament.
Arribat a aquest punt has de tenir sort, qualitats, i com a tot arreu: contactes.

Creus que en aquest esport hi ha suficient base?
Potser no hi ha prou nens, i més si el comparem amb altres esports, però també trobo a faltar col·laboradors. Uns col·laboradors que dediquin el seu temps lliure en la formació d’aquests nens, en les curses, els transports i tot el que comporta el ciclisme base. Són factors que estan relacionats i sense ells el ciclisme quedarà en res.

Hi ha rivalitat entre corredors del mateix equip?
S’intenta que no… A mi no m’ha passat mai fins el moment. No he anat mai contra un company tot i que alguna vegada n’hauria pogut sortir beneficiat. Això s’agraeix i els demés companys ho veuen…
Tot i així el director és el que posa ordre al galliner.

Com et defineixes? Fés com si aquesta web fos un gran aparador.
mmm… Sóc un tot terreny, un ciclista polivalent, un classicòman per dir-ho d’alguna manera… No sóc el millor en res, però em defenso bé tan pujant com planejant. Aquest any he descobert que sóc bon baixador i em considero molt combatiu. Considero que em sé moure en carrera, m’escapo molt sovint i no em dono mai per vençut!!

Entrenes amb pulsòmetre, amb watts, per sensacions…?
La veritat és que no tinc entrenador i em moc per sensacions. En aquestes coses sóc una mica desastre, ho reconec… Fa mesos que el meu pulsòmetre no té piles, ja ja Però la proxima temporada (2014) començaré a entrenar amb watts.

Com prepares les competicions a les que assisteixes?
La veritat és que sempre intento seguir un pla d’entrenament que m’ha anat bé fins el moment. En els mesos de competició important intento augmentar una mica els entrenaments i la intensitat… varia una mica segons la competició.

El descans és molt important; si descanses massa et falta forma i si no descanses prou arribes cansat a la cursa. Aquest any, que pràcticament no he treballat ni estudiat, he notat una gran millora en el meu rendiment.
Per saber en quin punt de forma estic, agafo temps en ports coneguts (Capsacosta, Rocacorba, St. Martí Sacalm) i em vaig evaluant.

Poses especial èmfasi en preparar alguna part específica de la carrera? (sprints, crono, escalades….) No segueixo cap programa… intento fer sprints curts, canvis de ritme en pujada, arrencades quan ja es va ràpid… El que faig sempre és incorporar la duresa al final de la sessió, que és quan es marquen les diferències en carrera.

Treballes? El teu ofici et permet pedalar el que necessites?
No, no treballo… vaig acabar d’estudiar a principi d’any. Vaig començar la pretemporada un xic tard però el fet de dedicar-me exclusivament a la bici s’ha notat en els resultats.

Quants quilòmetres acumules a l’any aproximadament?
Uns 20.000km… aproximadament…

Què és el que trobes més dur del ciclisme?
Les competicions, per descomptat, i tot el que comporta: desplaçaments llargs, caps de setmana fòra de casa…
Sense oblidar el dia a dia. Els entrenaments a l’hivern o sota una calor extrema no sempre et vénen de gust!

Practiques altres esports?
Durant la temporada em centro 100% amb la bicicleta, però a la pretemporada si que vaig a caminar i m’aposto cerveses amb els colegues corrent curses populars… Quan s’acaba la temporada m’agrada desconectar una mica!

Fins el moment, hi ha algun èxit que t’agradaria destacar, o algun resultat del que et sentis especialment orgullós?
La Victòria del campionat de Catalunya 2009 (en juvenils)
La Victòria del campionat de Catalunya 2010 sub-23 en el meu 1er any en aquesta categoria… Aquest resultat em va fer veure que servia per això…
D’aquest 2013 m’agradaria destacar els 17 top tens de la temporada. Una segona posició a la primera etapa de la Volta a Lugo, on vaig vestir el maillot al millor sub-23. La victòria a la clàssica de la Sènia, que ha estat la meva primera victòria amateur. I el 21è de la general de la copa d’Espanya, que és la competició més important de la categoria.

Quin és per tu, el port més dur que has escalat? i el més maco o el que t’agrada més?
En competició els mes durs que he pujat fins el moment han set el Escudo, San Glorio i Ixua…
I com a port dur i maco de la zona vull destacar Vallter o Coll d’Ares.

El ciclista neix o es fa? S’ha de tenir un físic privilegiat o amb esforç i constància pots aconseguir dedicar-t’hi
Crec que s’ha de néixer. Penso que fa falta una capacitat innata per ser constant i mantenir l’esforç dia a dia… A mesura vas creixent, veus com hi ha gent que es va quedant pel camí per la raó que sigui (falta de resultats o falta de ganes) i d’altres que ens mantenim lluitant…

Molta sort, esperem que el teu somni es converteixi en realitat i que podem entrevistar-te al final d’una exitosa carrera. Podeu seguir-lo a http://adriamorenosala.wordpress.com/