xenacs

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

Xenacs M

Fotos i breu descripció

xenacs00

Just a la sortida de Les Preses, direcció Sant Esteve d’en Bas, trobem aquesta petita però exigent pujada que ens duu a l’àrea recreativa de Xenacs i que gaudeix d’unes vistes precioses sobre la Vall d’en Bas, Olot, la Fageda d’en Jordà i el Pirineu. Combina trams asfaltats i trams de ciment. Algun tram està bastant malmès, però tot i així es pot fer bé.

Els primers dos quilòmetres són els més durs i els més ombrívols. Només de deixar la carretera principal tan sols tindrem uns cent metres plans, perquè de seguida s’enfila. Al primer revolt ens hi trobarem una barrera que impedeix el pas als vehicles de motor. Només està oberta els caps de setmana i en ocasions especials. O sigui que si hi aneu entre setmana, la tranquil·litat absoluta està garantida.

xenacs01

xenacs02

Una seqüència de paelles ens farà agafar altitud ràpidament. En algun punt ja podrem gaudir d’alguna vista, encara que les millors es reserven pel final.

Un cop creuem aquesta mena de porta, faltarà poc per superar la part més dura de l’ascensió. En la pròxima paella ja podrem respirar una mica més. Tampoc és que tingui rampes extremadament dures, però té un pendent que molesta.

xenacs03

xenacs04

Si ens girem podrem observar part de la Vall d’en Bas i les muntanyes que s’alcen al fons.

Si mirem cap endavant ja podrem fruir de la silueta encisadora del Puigsacalm.

xenacs05

xenacs06

A la tardor i després d’un bon ruixat ens podem trobar amb una catifa preciosa de fulles. Ja hem superat la part dura i ens trobem en una zona una mica més suau. Aviat però, la cosa es tornarà a posar interessant.

Ja falta menys de la meitat per arribar al cim. El pendent ha tornat a augmentar, però no cal patir, a l’últim quilòmetre suavitza i molt.

xenacs07

xenacs08

Ja ens aproximem a l’últim quilòmetre. A partir d’aquí el pendent disminueix radicalment i les vistes són senzillament precioses.

Des d’aquest punt podem observar gran part de l’ascensió feta i al darrera, encara que en aquesta ocasió una mica tapat pels núvols, podem apreciar la silueta característica del Pla d’Aiats i Cabrera. Més a la dreta trobem la bonica Serra de Llancers i el dur coll de Bracons. I encara que a la foto no hi surt, també podrem veure el Puigsacalm.

xenacs10

xenacs11

I aquí podem veure Les Preses a vista d’ocell i gran part de la Parcel·lària, lloc idíl·lic per rodar tranquil·lament.

Passem la barrera final, aquesta sol estar oberta, i arribem fàcilment al cim. Aquesta part final és gairebé plana. Xenacs és a tocar.

xenacs12

xenacs14

Finalment arribem a l’àrea recreativa de Xenacs. Aquí s’acaba el viatge per a les bicicletes de carretera, però comença un paradís pels excursionistes i les bicicletes de muntanya. No obstant, amb la bicicleta de carretera ens podem acostar fins al mirador dels Aulinencs, tan sols un centenar de metres més just davant nostre i obtindrem unes vistes precioses dels Pirineus, Olot i les seves rodalies.

 

Detalls

Des de Les Preses
Altitud inicial 469m
Altitud final 842m
Desnivell 373m
Pm 7,45%
PMàx 14%
Km 5,01km
Coef. Duresa 61,99
Coef. Fatiga 299,14
Categoria 2a Cat.
Zona Garrotxa
País o Regió Girona