falgarss

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

falgarsM

Fotos i breu descripció

falgars01

Una pujada atípica en un lloc preciós. Es troba a la Vall d’en Bas i el seu cim es veu coronat per la Serra de Cabrera. Atípica, perquè es tracta d’una pista privada, encara que abans estava sempre oberta. En l’actualitat està tancada als vehicles motoritzats, és sols d’ús privat, cosa que en part és molt millor per a nosaltres que anem amb bici. La pista està barrada per un cadenat just a l’inici i un altre just al final. Si s’hi vol arribar en cotxe s’ha de donar la volta per coll de Condreu o per Cantonigròs, depenent de si venim de la Vall d’en Bas o de la Plana de Vic respectivament.

De totes maneres, no és una pista gaire recomanable de fer amb bici de carretera, últimament (2015) el ciment s’ha trencat força en alguns trams, tot i que si es vol fer i patir de valent, millor fer-lo de pujada. De baixada és una tortura constant pels sotracs i el fort pendent. Però cadascú és lliure de fer el què vulgui. No obstant, és més apropiat d’assaltar-lo amb BTT o amb una bici de ciclocròs.

És una pujada curta i duríssima, poc més de 4kms a una mitja terrorífica de l’11,13%!!!!. La part més dura es concentra en la primera meitat, ara bé, no us penseu que la segona part és un passeig. També és molt dura, però possiblement hi ha algun descans més que no pas a la primera part.

Com es pot veure en la foto anterior, només de deixar la carretera d’Hostalets d’en Bas, haurem de fer uns 100m de terra planers, al final dels quals trobarem el cadenat i l’inici de la pista cimentada.

En la següent foto podem observar el mal estat de la pista en l’actualitat. És una de les primeres rampes dures que ens trobarem. De fet, podríem dir que Falgars és una rampa llarguíssima i molt dura, ja que només passar la cadena el pendent augmenta gairebé de cop. I augmenta tant, que fins i tot a ple hivern i amb temperatures inferiors als 0ºC, no cal gaire roba per pujar-lo, ja que de seguida ens escalfarem i molt. Sembla com si el termostat s’hagués bloquejat i marqués sempre 20ºC.

falgars02

falgars03

La primera meitat és la més tapada pels arbres. Fins i tot a l’estiu costa que hi penetrin els raigs de sol. A la tardor, senzillament és un espectacle diví de veure. Això si, per veure-ho s’han de serrar les dents, el pendent gairebé mai afluixarà.

Ja hem superat la primera meitat. Ara ve la part més espectacular de la pujada, ja que de tant en tant podrem començar a gaudir d’alguna vista, encara que no serà fins a la part final que quedarem totalment astorats.

falgars04

falgars05

Falta poc per arribar al cim. Quan veiem aquesta paret de roca a la nostra dreta voldrà dir que manca poc perquè s’acabi el sofriment. No obstant, aquest tram no és un regal i es pot fer molt llarg, és duríssim.

En la següent foto podem observar el tram que acabem d’esmentar però des de la paella superior, és a dir, un cop ja superat.

falgars05b

falgars06

I aquí tenim la penúltima paella de la qual parlàvem fa uns instants. Després de superar la paella ve un petit descans, just per agafar aire i encarar-nos amb l’última rampa dura de veritat.

Ens trobem a la recta que mena a l’últim revolt. Des d’aquí les vistes ja són impressionants. Però us recomano molt seriosament fer un peu a terra a l’últim revolt i gaudir d’una panoràmica espectacular.

falgars07

 

falgars09

Panoràmica que es pot observar des de l’últim revolt, just abans de coronar. Us asseguro que al natural impressiona molt més.

A l’esquerra de la imatge podem observar St Miquel de Castelló i just al seu darrera el perfil inconfusible del Puigsacalm, Puig dels Llops i Puig Corneli. Al fons els Pirineus i als nostres peus la Vall d’en Bas.

Després de gaudir d’aquest regal visual, tan sols ens queda superar l’última rampa i ja haurem coronat.

falgars10

falgars11

Després de coronar, ve un petit descens que ens durà fins a la cadena. Just després de la cadena es torna acabar el ciment i haurem de fer un tram d’uns 100m de terra per tal d’arribar a les cases de Falgars d’en Bas. Una vegada a les cases hi torna haver asfalt i a través d’una carretera de tobogans arribarem a la carretera principal de coll de Condreu i Cantonigròs.

Aquesta plana de Falgars és realment espectacular. Al fons, pla d’Aiats i la Serra de Cabrera!

Detalls

Des de Hostalets d'en Bas
Altitud inicial 497m
Altitud final 949m
Desnivell 452m
Pm 11,13%
PMàx 20%
Km 4,06km
Coef. Duresa 104,99
Coef. Fatiga 559,27
Categoria 1ra Cat.
Zona Garrotxa
País o Regió Girona