creuetacampdevanol

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

creuetacampdevanolM

Fotos i breu descripció

merolla

La Creueta és un dels grans ports de Catalunya i del Pirineu, una pujada llarga i exigent, sobretot si comencem des de Campdevànol i pugem per la seva vessant de Montgrony com en aquest cas. La podem dividir en tres parts, una primera part suau fins ben passat Gombrèn, una part mitja dura i exigent i una part final més suau però molt oberta que es fa dura pel vent que hi sol fer i per l’acumulació de quilòmetres.

Així doncs, l’ascensió pura i dura comença poc després de Gombrèn, al pont de la Foradada, però tot just sortir de Campdevànol la carretera ja comença a pujar, encara que suau, però persistentment cap a Gombrèn i de manera força rectilínia en un inici molt gradual.

A la nostra esquerra podem veure l’església de Sant Llorenç. Fins aquí la carretera és monòtona, oberta i gairebé rectilínia amb un pendent molt suau. Però a partir de Sant Llorenç la cosa canvia.

merolla0

merolla1

Ja estem a la part més entretinguda d’aquesta part inicial. La carretera és bastant sinuosa i el pendent ha augmentat una mica, encara que continua essent suau.

I darrera aquests revolts ja podem divisar les primeres construccions del poble de Gombrèn. Aquí el pendent suavitza bastant i arribarem a Gombrèn en lleuger descens.

merolla2

merolla4

Creuem Gombrèn i seguim pujant gradualment direcció coll de la Merolla. Per damunt dels nostres caps ja podem observar l’escarpada Serra de Montgrony, on ens hi endinsarem en breu, i si ens hi fixem bé en distingirem fins i tot el santuari que duu el seu nom.

Deixem Gombrèn enrere i seguim ascendint per un tram bastant obert, sinuós i rocós.

merolla5

merolla6

El pont de la Foradada. Aquí trobem el trencant per anar cap a Montgrony, Castellar de N’Hug i Coll de la Creueta. Si seguim recte coronarem el coll de Merolla i posteriorment podrem baixar cap a la Pobla de Lillet.

En aquest cas decidim seguir cap a Castellar de N’Hug. La carretera es torna estreta i el pendent ara si que augmenta de manera clara i contundent. El paisatge és aclaparador. Queden encara 10 quilòmetres per arribar a Castellar i poc menys de 20 per la Creueta!!

castellar

castellar0

Passem entre talls de roca i anem fent camí per aquesta bonica vessant.

El santuari de Montgrony es troba just davant nostre. Aviat arribarem al seu trencant. Ens trobem en una zona molt maca però força exigent.

castellar1

castellar2

A la dreta podem veure el trencant de Montgrony. En aquesta ocasió el deixarem de banda i ens concentrarem en l’ascensió a Castellar de N’Hug. Tot i que és un lloc molt recomanable de visitar.

El paisatge segueix essent fascinant. Quina serra tan escarpada aquesta de Montgrony. El pendent es manté de manera irregular però mai afluixa.

castellar3

castellar4

Poc després de deixar enrere el trencant de Montgrony arribem al castell de Mataplana. Gairebé ja hem superat el primer tram d’ascensió a l’alt de Castellar des que hem deixat la carretera de Gombrèn. El pendent aviat suavitzarà de manera clara.

Superem una paella per tal de deixar enrere el Camp de l’Espluga.

castellar5

castellar6

El pendent ja afluixa i estem a punt d’arribar a L’Escapador, lloc on la carretera s’inclina cap avall i creuarem un túnel.

Ja estem baixant, hora de recuperar una mica i gaudir d’aquesta carretera tan maca. Davant nostre, la carretera s’obre pas a través de la roca.

castellar7

castellar8

El descens ha estat curt i ja tornem a pujar. La terra és d’un color vermellós preciós. El pendent ara es mantindrà de manera més constant fins dalt, però sense rampes dures.

Ja falta poc per arribar al veïnat de Cal Ros, preludi a Castellar de N’Hug.

castellar9

castellar10

Ara sí que ja podem veure les primeres cases de Cal Ros. El pendent ben aviat afluixarà i connectarem amb la carretera principal del coll de la Creueta.

Després de gairebé 20 quilòmetres de pujada, s’arriba a Castellar de N’Hug. El podem visitar o podem baixar cap a la Pobla de Lillet. Ara que, si volem seguir pujant tan sols hem de girar cap a la dreta i podrem fer uns quants quilòmetres més fins coronar el coll de la Creueta.

castellar11

creueta71

Per tant, seguim amunt. La Creueta ens espera. Ara ve un tram força suau, millor recuperar, ja que després el pendent torna a incrementar-se i encara queden molts quilòmetres per fer. I a més, ara tenim un altre enemic, el vent!! Si no fa vent tindrem molta sort, però si en fa, es pot fer etern, ja que no hi ha enlloc on quedar-ne a resguard.

Ens trobem per sobre de Castellar de N’Hug. Aviat podrem gaudir-ne d’unes bones vistes. Aquesta zona és bastant suau però ja veiem que al davant nostre el pendent augmenta a poc a poc.

creueta8

creueta9

Hem deixat la zona fàcil enrere. Ara venen uns 4 quilòmetres una mica més exigents, però tot i així deixen gaudir d’aquestes vistes meravelloses.

Aquí ja podem observar Castellar de N’Hug als nostres peus!! I des d’aquí també divisem la Serra d’Ensija, el Pedraforca i el Cadí!!!! Senzillament magnífic!!

creueta90

creueta91

Els quilòmetres ja comencen a fer-se pesats. El pendent no és res de l’altre món, però ja fa molta estona que estem pujant. Sort que el paisatge s’ho val.

Iseguim amunt per la carretera totalment oberta, sense ombres, totalment indefensos sota el vent i el sol calent de l’estiu. I a sobre, aquestes llargues rectes et permeten veure el que ve a continuació.

creueta92

creueta93

El pendent és força constant. No afluixarà fins als últims quilòmetres.

L’avantatge de ser una pujada tan oberta, és que durant tot el camí pots gaudir d’unes vistes privilegiades del paisatge i de la mateixa ascensió.

creueta94

creueta95

Ja estem a la part final. El pendent afluixa i des d’aquí podem tornar a observar Castellar de N’Hug. Ara si que queda avall i lluny.

El cim ja s’insinua allà al fons. Ja falta poc per poder coronar aquest colós.

creueta97

creueta98

Coll de la Creueta. Per fi hem coronat!! Ja podem baixar cap a la Molina, encara que allà davant ja es veu que no tot serà cara avall.

Deixem la Creueta enrere i comencem un descens bastant ràpid!!

creueta99

 

Detalls

Des de Campdevànol
Altitud inicial 752m
Altitud final 1.922m
Desnivell 1.170m
Pm 4,04%
PMàx 13%
Km 28,90km
Coef. Duresa 99,99
Coef. Fatiga 755,10
Categoria 1ra Cat.
Zona Berguedà
País o Regió Barcelona