boixertav

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

boixertavm

Fotos i breu descripció

tavertet-01

Davant nostre no tenim una pujada èpica, duríssima i extenuant ni molt menys, tan sols té alguna rampa dura a partir de Tavertet, però el paisatge per on transcorre aquesta carretera ens enamorarà perdudament i segur que tindrem ganes de tornar-hi. És senzillament espectacular. I és que el Collsacabra, nom que rep aquesta regió natural, no deixa mai indiferent i té molts racons amagats esperant a ser descoberts.

Així doncs, aquesta vessant del Pla Boixer s’inicia després del Pla de Can Codina, situat entre les poblacions de L’Esquirol i Cantonigròs, just després de passar pel torrent dels Crous.

L’inici és molt suau, però tot seguit el pendent comença a augmentar, tot i que es manté en uns números raonables. Per arribar aquí ja hem gaudit de bones vistes, però el que ve a continuació és senzillament espaterrant. Com podrem observar, gairebé durant tot el trajecte estarem rodejats de grans roques i rodarem al límit dels cingles en moltes ocasions, sobretot a la part final.

tavertet-03

tavertet-04

Ben aviat arribem a un mirador, situat al cingle de la Perereda, des d’on podem divisar els cingles de Balà i del Grau, entremig dels quals apareix l’aigua del pantà de Sau. La foto no fa justícia a la magnificència del lloc.

Des d’aquest mirador privilegiat de Perereda també podem observar les primeres cases del pintoresc i bonic poble de Tavertet. Precisament aquí, comença un petit descens que ens anirà de primera per relaxar les cames i gaudir de les vistes.

tavertet-05

tavertet-06

Davant nostre, la carretera s’obre camí entre cingles i roques. Totalment oberta, sense cap mena d’ombra on poder refugiar-se. A l’estiu pot esdevenir calorosament extenuant.

S’ha acabat el descens i iniciem l’ascensió final al poble de Tavertet. Encara que si volem seguir podrem continuar fins a coronar el Pla Boixer i seguir més enllà i tot.

tavertet-08

tavertet-09

Arribem a Tavertet. La pujada fins aquí ha estat força suau i fàcil. Gairebé absent d’ombres i per tant zona ideal per quedar-hi ben rostit a l’estiu.

L’asfalt bo s’acaba i ens trobem amb l’empedrat del poble. Si és la primera vegada que hi som, seria un pecat no fer una ullada al poble i sobretot al seu mirador del Pla de Cal Xicot que trobarem a la dreta d’aquest empedrat.

Si decidim seguir pujant i arribar al cim del Pla Boixer, haurem de patir, però no pas per les rampes dures, que també n’hi ha alguna, sinó per l’estat lamentable de la pista (gener 2016), encara que les vistes ens ho recompensaran en escreix. I és que si fins Tavertet el paisatge és preciós, fins a Pla Boixer és descomunal.

Vista del pantà de Sau i del poble de Tavertet. Si ens hi fixem, també podem veure la pista que surt del poble i que s’enfila pel marge dels cingles fins a coronar Pla Boixer.

tavertet-10

tavertet-11

La pista es va enfilant. Les rampes més dures les trobem a la sortida del poble. Però és una pujada molt irregular. El ciment està força destrossat en alguns trams. Des d’aquí, ja veiem els prats verds de Pla Boixer.

Vista de la pista passant arran dels cingles. Al fons, podem distingir la silueta inconfusible del Far i just per sota la de l’Agullola.

tavertet-12

tavertet-13

Si mirem enrere podem observar com ens anem allunyant del pantà de Sau, que cada cop queda més avall. En aquesta imatge també podem apreciar el mal estat de la pista. Una pena.

I tot pedalant embadalits per aquest paratges arribem a la part final d’aquesta pista panoràmica. Davant nostre ja veiem clarament Pla Boixer, amb aquella roca gran al bell mig dels seus prats verds, rodejada de múltiples vaques. Un últim esforç i ja hi serem.

tavertet-14

 

tavertet-17

Panoràmica del Pla Boixer des de Rocallarga. Sota els nostres peus, la pista de Tavertet resseguint els cingles. Davant nostre, els límits del Collsacabra i l’inici de Les Guilleries.

A la foto d’abans, ens trobàvem just abans d’iniciar aquesta U que fa la pista, completament a pocs centímetres de la caiguda vertical!!!!

Senzillament és una zona per gaudir-la i viure-la!!!!

 

Detalls

Des de Torrent del Crous
Altitud inicial 671m
Altitud final 1.090m
Desnivell 419m
Pm 4,08%
PMàx 12%
Km 10,26km
Coef. Duresa 45,09
Coef. Fatiga 230,95
Categoria 2a Cat.
Zona Osona
País o Regió Barcelona