batetpautorn

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

batetpautornm

Fotos i breu descripció

Una variant molt recomanable per arribar a dalt del coll de Caselles o fins i tot per enllaçar i seguir amb Batet des del petit poble El Torn. És una pujada que s’inicia, doncs,  ben passat el poblet d’El Torn per una carretera secundària molt tranquil·la i bonica que ens durà fins a El Sallent, on empalmarem amb la carretera principal de Banyoles a Sta Pau.

Aquesta primera part és molt irregular si parlem de pendent, ja que varia molt. A la imatge podem observar El Torn, on girarem a l’esquerra i on poc després començarem a pujar.

torn

torn0

Just en aquest pont, per on creuarem el riu Ser, és on toparem amb la rampa més dura d’aquesta part inicial. La carretera és realment estreta i ens anirem enfilant cap El Sallent.

Després de superar totes les rampes, amb els seus descansos inclosos, arribem a El Sallent, on desemboquem a la carretera principal que prové de Banyoles. Ara podrem gaudir d’un petit descans, ja que la pujada segueix d’una forma molt progressiva.

torn1

sallent

Deixem El Sallent enrere. Ja ens trobem a la carretera principal i seguim pujant cap a Santa Pau.

Després de passar entre aquestes dues cases la carretera es torna més sinuosa i el pendent augmenta, sense esdevenir exigent.

sallent1

sallent2

Arribem a una llarga recta on podrem descansar, ja que el pendent és pràcticament inexistent. Des d’aqui ja podem observar els volcans de Rocanegra i Sta Margarida i també podem divisar el poble de Sta Pau.

Una vegada finalitzada la llarga recta, el pendent torna a augmentar lleugerament i pràcticament es mantindrà així fins a Sta Pau. A l’esquerra de la imatge podem apreciar el casc antic de Sta Pau.

sallent3

stapau

Arribem a Sta Pau. Una altra recta molt llarga ens espera. La veritat és que es pot fer bastant pesada. Sembla que no arribes mai.

Sortim de Santa Pau i seguim recte per la carretera principal. Per fi, sembla que s’acaba aquesta recta inacabable. En aquesta ocasió deixem de banda possibles alternatives com la de Mascou, la qual ja hem deixat enrere, o la del Collell d’Amont que trobem a la nostra esquerra, just després del punt quilomètric número nou.

stapauamont

caselles

Deixem enrere les últimes cases del Puig de Mar (Sta Pau) i seguim enfilant cap al coll de Caselles. Possiblement aquest és el tram que es fa més dur, que aniria des de la sortida de Sta Pau fins a uns 400m més enllà d’aquestes darreres cases. Després segueix pujant però el pendent disminueix una miqueta i es deixa fer més bé.

Seguim enfilant-nos per una carretera en perfecte estat i totalment oberta al sol i al vent. Si mirem enrere veurem com anem perdent de vista la característica silueta de la Serra de Finestres.

caselles0

caselles1

Ucop deixem enrere la casa de Collell d’Amont, tan sols falten uns pocs metres per coronar el coll de Caselles.

En aquesta imatge podem observar el coll de Caselles vist des de la pista asfaltada de Can Falguera. A l’esquerra podem observar el pàrquing turístic per visitar els volcans de Sta Margarida, el qual ens queda just a la nostra esquerra, i el Croscat, que ens queda just al davant.

caselles2

caselles3

Coll de Caselles. Si ja en tenim prou podem baixar directament cap a Olot. Si pel contrari volem més, podem acabar de pujar fins al Pla Godomar. I com que hem decidit arribar fins al cim, girem en aquest trencant que trobem a la nostra dreta, el qual ens durà fins a dalt de Batet.

Després d’un petit descens, reiniciem l’ascens a Batet. Hem deixat la carretera principal per una carretera secundària, estreta i amb algun tram en mal estat. Malgrat tot, paga la pena fer-la per poder gaudir d’un paisatge únic. I és que durant l’ascensió tindrem unes vistes privilegiades del volcà Croscat.

batet

batet0

Seguim pujant de manera suau a l’ombra del volcà Puig Safont. Des d’aquí ja podem veure el cim de Pla Godomar entre el turó de la Rovira i el volcà del Puig de Pujalós. I és que estem en plena terra de volcans. Sembla a prop, però encara queda superar la part més difícil.

Una vegada arribats a les vistes de Can Peirot, iniciem la part més exigent i dura d’aquesta pujada a Batet. D’aquí fins al final sense descans.

batet1

batet2

Malgrat la falta de descans i el pendent que es manté elevat, val la pena fer un esforç i girar-se per veure aquestes vistes precioses de ls Serra de Finestres i l’ascens ja realitzat.

La carretera és realment estreta, entre feixes. El pendent encara es manté alt però ja falta realment poc per arribar a dalt de tot de Batet.

batet3

batet4

Pla de Godomar o Batet. Ja l’hem coronat i ens premia amb unes vistes impressionants del Pirineu. Ara podrem rodar tranquil·lament pel seu altiplà fins a iniciar el descens cap Olot.

 

 

 

Detalls

Des de El Torn
Altitud inicial 250m
Altitud final 727m
Desnivell 477m
Pm 3,67%
PMàx 13%
Km 13,00km
Coef. Duresa 50,50
Coef. Fatiga 284,94
Categoria 2a Cat.
Zona Garrotxa
País o Regió Girona