sthilariang

Aquest mapa pertany a ed. Alpina

sthilariangM

Fotos i breu descripció

sthilari00

Ens trobem davant una de les pujades més llargues i sinuoses de la província de Girona, encara que suau. Malgrat tot es pot arribar a fer llarga.

S’inicia poc després de la població d’Anglès, en una llarga recta que començarà a pujar de manera molt gradual creuant camps. Serà l’única part de la pujada on estarem totalment descoberts al sol. A partir del primer revolt el panorama canviarà radicalment. En la primera part encara hi haurà alguna recta, però la carretera s’anirà contornejant d’una manera increïble i quedarem rodejats per frondosos boscos.

Els primers quilòmetres són els més ombrívols, ressegueixen la riera d’Osor i per tant, són els més freds i humits. Ideal en dies de molta calor, aquí sempre s’hi està fresc.

sthilari01

sthilari02

Ràpidament deixem enrere les Mines d’Osor i arribem a Osor. Ens trobem al km8 de l’ascensió. Fins aquí la veritat és que és bastant suau. Això si, depenent del ritme es pot fer feixuc. A partir d’Osor, però, la carretera s’empina una mica més, sense grans percentatges, però la pedalada ja és tant lleugera. Tot i així, si s’està bé, es pot fer tota la pujada a plat.

Ala sortida d’Osor podrem observar aquestes voltes que vigilen constantment la carretera. Just en aquest indret, 100m més endavant hi trobem el trencant per pujar cap a la Mare de Déu del Coll o bé per arribar-nos al pantà de Susqueda. Si decidim anar-hi, ja veurem com és d’un altre tarannà, perquè de suau no en té res.

sthilari03

sthilari04

En aquest cas, però, deixem enrere el trencant del Coll i seguim ascendint cap a St.Hilari Sacalm. Des d’aquí sota també podem observar l’església de MD del Coll. Sembla a prop, però per arribar-hi s’ha de suar i molt!!!!

Seguim endavant, la carretera segueix essent igual o més sinuosa que abans. Aquesta part també és bastant ombrívola, no serà fins a la part més alta que no ens tocarà el sol de ple.

sthilari05

sthilari06

Revolts i més revolts, ombra, humitat, arbres, roques i pendent suau són les paraules que més bé descriuen aquesta pujada.

Cinc quilòmetres més enllà d’Osor, el pendent torna a suavitzar. Ara ja serà encara més fàcil fins a St. Hilari. Tan sols el vent ens pot fer una mala passada.

Arribats al km20, tan sols ens queden 4 quilòmetres per arribar al poble de St Hilari, al vell mig de Les Guilleries. Aquesta última part és bastant ràpida, ja que el pendent és molt suau.

sthilari07

sthilari08

Poc després de deixar enrere el cartell del km20, trobem el Balneari de la Font Picant.

I ja ens trobem a la recta de Saleta del Mas, just abans d’entrar a la població.

sthilari09

sthilari10

Ja veiem les instal·lacions esportives i les primeres cases de St Hilari Sacalm. A partir d’aquí tenim vàries opcions. Podem seguir endavant i baixar cap a Sta Coloma de Farners, o baixar cap a Arbúcies, o seguir pujant per després baixar cap Osormort o bé cap al Coll de Revell.

Si decidim pujar fins dalt de tot, haurem de girar a la dreta i encara ens faltaran uns tres quilòmetres, no durs, però més exigents que no pas fins ara. Això si, amb menys ombra i més sol.

Detalls

Des de Anglès
Altitud inicial 172m
Altitud final 987m
Desnivell 815m
Pm 2,95%
PMàx 9%
Km 27,66km
Coef. Duresa 50,68
Coef. Fatiga 342,90
Categoria 2a Cat.
Zona La Selva
País o Regió Girona